Efter alla protester: Utsikten vid Slussen räddas

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna mot det planerade huset vid Slussen har nu gett gensvar. Den borgerliga alliansen backar och utsikten mot Gamla stan blir kvar.

Kritiken har varit hård och kommit från många håll. Tidigare under dagen gick Socialdemokraterna i Stockholm ut med att partiet vill göra om skisserna på ett nytt Slussen. Bland annat genom att sänka flera hus så att utsikten inte skyms.

Vill bevara utsikten

Nu backar den borgerliga alliansen och meddelar att den föreslagna centralt placerade byggnaden norr om Södermalmstorg stoppas.

”Vi vill bevara den vackra utsikten över Mälaren och Saltsjön och vi är noga med att de värden som finns i denna knutpunkt mellan Södermalm och Gamla Stan tas till vara”, skriver finasborgarrådet Sten Nordin (M), FP:s gruppledare Lotta Edholm och KD:s gruppledare Ewa Samuelsson i ett gemensamt pressmeddelande.

En majoritet stöder förnyelsen

Alliansen presenterar också en ny opinionsundersökning från Demoskop som visar att en majoritet av stockholmarna vill ha en förnyelse av Slussen.

Demoskop har under de senaste dagarna intervjuat 1.000 stockholmare och enligt Alliansen har förnyelsen av Slussen stöd hos fler än sju av tio.

I juni förväntas kommunfullmäktige i Stockholms stad fatta beslut om hur förnyelsen av Slussen ska se ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.