Elmsäter-Svärd får hård kritik

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare ministern Catharina Elmsäter-Svärd (M) får hård intern kritik inför helgens förbundsstämma för Moderaterna i Stockholms län. Enligt en rapport ska hon ha känt till en tidigare topptjänstemans omfattande missbruk av partikassan, rapporterar Dagens Nyheter.

Elmsäter-Svärd är ordförande för M i Stockholms län och nu riskerar hon och övriga styrelsen att inte beviljas ansvarfrihet på grund av pengarullningen.

Tjänstemannen, som lämnade sin post i höstas, ska enligt en revisionsrapport bland annat ha låtit partiet stå för utgifter såsom tandläkarbesök, väskor, filmer, sedelklämma och musikspellistor. Utgifterna ska ha godkänts av ordföranden.

Miljonbelopp

Personen ska också – utan ordförandens godkännande – ha fått ut stora ”förskott” på nästan en halv miljon kronor förra året samt under flera år tid haft ett personallån på cirka två miljoner kronor.

Nu ifrågasätts Elmsäter-Svärds agerande av moderater som DN talat med.

– Hela styrelsen borde självklart ha fått information. Vi är ingen bank, vi är ett parti som ska driva opinionsbildning och vinna val, säger Kjell Jansson, moderat kommunalråd i Norrtälje, till tidningen.

Elmsäter-Svärd, som lämnar politiken i och med lördagens stämma, anser att det snarare rör sig om en arbetsgivarfråga och att så få som möjligt därför skulle blandas in.

”Inget samband”

Den tidigare ministern säger att hon fick klart för sig omfattningen av pengarullningen i oktober förra året, något som sammanfaller i tid med att hon meddelade att hon inte avser ställa upp som partiledarkandidat för Moderaterna.

Men hon avvisar ett samband:

– Det har ingenting med kandidatur till partiledarskap eller liknande. Det beslutet hade jag fattat för länge sedan, säger Elmsäter-Svärd till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.