Foto: Lasse Mannheimer/TT

EM-silver till Vaxholmskanotist

Uppdaterad
Publicerad

Petter Menning siktade på guld men gladdes över EM-silvret.

– Det är väldigt skönt att få med sig en medalj. Konkurrensen är stenhård, säger 27-åringen efter andraplatsen på K1 200 meter på kanotstadion i Racice, Tjeckien.

Petter Menning samlar på tunga mästerskapsmedaljer. Han blev världs- och Europamästare 2013 och tog VM-silver i fjol.

OS i Rio de Janeiro nästa år är det stora målet och EM-silvret i tjeckiska Racice var ytterligare ett tecken på att han är på rätt väg.

– Nästan alla i världstoppen är från Europa. Jag är glad för medaljen. Samtidigt vet jag att det finns saker att förbättra. Det tar jag med mig, säger Menning.

Med facit i hand brände svensken guldchanserna när han missade i starten.

– Det blir ofta så när det är den första tävlingen för året. Jag har tränat ganska mycket starter men när det blir skarpt läge kan det vara svårt med tajmingen, säger han.

Jagade förbi

Menning jagade ikapp och förbi den snabbstartande litauern Ignas Navakauskas men kunde inte svara på Marko Dragosavljevics slutforcering. Serben försvarade därmed EM-guldet från i fjol, 13 hundradelar före svensken.

Menning trivdes i sin nya kanot som ligger med fören ovanför vattenytan och vars tjockare botten fram ger förbättrad stabilitet.

– Den var bra. Den rör sig lite mer rakt fram och går bättre på slutet när man blir trött. Den börjar inte studsa, säger han.

Nästa delmål

I sommar väntar ytterligare två delmål på vägen mot Rio: European Games i Baku, Azerbajdzjan, i juni och VM i Milano, Italien, i slutet av augusti.

– Jag är jätteglad. Ett EM-silver på en OS-distans är riktigt bra. Nu blickar jag fram mot VM, säger Menning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.