En av pilgrimsfalkarna är död

Uppdaterad
Publicerad

På 27:e våningen placerades de tre pilgrimsfalkarna ut i ett försök att arten ska återkomma till Stockholmsområdet. Men nu har en av dem dött.

En av de tre pilgrimsfalkar som nyligen flyttade in på Folksamskrapans tak på Södermalm i Stockholm är död. Fågelungen skrämdes av trutar, kraschade in i en fönsterruta på en innergård och dog, skriver DN.

– Det är sorgligt och jättejobbigt. Men man får inte bli för bunden. De första flygdagarna är som en massaker för alla fåglar, säger Mats Grahn vid Stockholms ornitologiska förening till tidningen.

Pilgrimsfalkarna på Söder

Falkungarna har placerats ut i staden i ett nytt försök att göra Stockholmsområdet till häckningsplats för pilgrimsfalken. Av fjolårets fyra pilgrimsungar tvingades tre flytta till annan ort sedan de attackerats av just måsar och trutar. Den fjärde klarade sig och sågs flyga över Stockholm i augusti i fjol.

Stockholms ornitologiska förening överväger nu om projektet ska flyttas till en ny plats nästa år eller läggas ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pilgrimsfalkarna på Söder

Mer i ämnet