Energigrogg kopplas till missbruk

Uppdaterad
Publicerad

Tonåringar som blandar sprit med energidrycker löper betydligt större risk att hamna i ett farligt drickande, enligt en amerikansk studie.

Bland unga mellan 15 och 17 år som har blandat drinkar på energidrycker var det fyra gånger vanligare med en rad vedertagna markörer på riskfyllt drickande, jämfört med jämnåriga som druckit alkohol på andra sätt. ”Oroväckande”, kommenterar professor Jennifer Emond på Dartmouth-universitetet som skrivit rapporten.

– Att tonåringar som blandar alkohol och energidrycker också har ett uttalat berusningsdrickande är något som vi ofta lägger märke till, säger Charlotte Skoglund, överläkare på vårdmottagningen Maria Ungdom i Stockholm.

Samtidigt understryker hon att det förstås handlar om starksprit när man blandar, och att fylledrickande alltid blir mer okontrollerat och riskfyllt med högre alkoholhalter.

Tvärsnittsstudier som denna kan inte visa vad som orsakar vad. Men de som blandar uppger att de känner sig mindre fulla, även om kroppen och tankeförmågan påverkas precis som vanligt. Koffeinet i drinken kan enligt forskarna förklara kopplingen till att dricka mer vid varje tillfälle: Du håller dig pigg så att du kan fortsätta dricka, samtidigt som du får svårare att förstå hur berusad du egentligen är.

Fakta: Energidrycker

Energidrycker innehåller i allmänhet koffein, glukuronolakton, taurin, B-vitaminer och är söta.

Livsmedelsverket rekommenderar att drycken inte används som vätskeersättning eller att släcka törsten med, eller tillsammans med alkohol.

Om koffeinhalten är hög riskerar man sömnproblem, huvudvärk, ångest, yrsel och hjärtklappning, precis som den som dricker för mycket kaffe.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.