M svänger om SL-taxa

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Stockholms läns landsting vill införa enhetstaxa på enkelbiljetter i SL-trafiken.

Enkelbiljetter i SL-trafiken ska kosta lika mycket oavsett vart man åker i länet. Det tycker nu även Moderaterna i landstinget, som svängt i frågan.

I dag är kollektivtrafiken i Stockholms län indelad i olika zoner. En enkelbiljett för en resa inom Stockholms kommun som till exempel köps i tunnel-banespärren kostar 44 kronor, medan motsvarande biljett till Södertälje kostar 88 kronror.

Det här systemet har länge varit omdebatterat, bland annat eftersom det blir dyrt för människor som bor nära en zongräns. De rödgröna har länge velat att det ska kosta lika mycket att åka i hela länet. Och nu förespråkar även Moderaterna en så kallad enhetstaxa, trots att man inför valet var emot just det.

– Vi har lyssnat på tankar och synpunkter från Stockholmare, där man upplever att dagens biljettsystem är krångligt och svårt att förstå om man reser sällan med kollektivtrafiken, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.

Ni har haft en annan ståndpunkt tidigare, varför har ni ändrat er?

– Jag tror inte man ska rista politik i sten eller surra sig vid tekniska lösningar. Det ska vara enkelt att resa med kollektivtrafiken och vi ska ha ett bra biljettsystem som kan leva över tid.

Nanna Wikholm, socialdemokratiskt oppositionslandstingsråd, välkomnar beskedet.

– Om det här är en öppning för att våra resenärer ska slippa de krångliga zonerna och gör det enklare för människor att komma in i kollektivtrafiken, så är jag väldigt glad, säger hon.

Vad det nya priset för en enkelbiljett ska bli är ännu inte klart. Med tanke på SL:s svaga ekonomi är det sannolikt att det kommer att bli dyrare för de som gör korta resor. En utredning i frågan har inletts och kommer ligga till grund för politikernas beslut.. Så här tyckte några resenärer vi talade med i dag om förslaget att SL-enkel-biljetten ska få ett och samma pris oavsett vart man ska åka:

– Jag tycker det är jättebra. Det är bra för vår ekonomi, säger Sri Kuhn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.