Medlemmarna i HuddingeRevyn befarar att föreningen måste läggas ner om de nya hyrorna införs.

Huddinge vill börja ta betalt för föreningslokaler

Uppdaterad
Publicerad

Kommunledningen i Huddinge vill att föreningar med verksamhet för vuxna ska börja betala för de lokaler de utnyttjar. Men oppositionen är kritisk.

Huddinge är en av få kommuner i landet där lokala föreningar hittills har fått låna lokaler gratis för sina verksamheter.

Men nu vill kommunledningen börja ta betalt. Enligt ett förslag från kultur- och fritidsnämnden ska den så kallade nolltaxan slopas.

– Vi vill flytta de subventioner vi har för vuxna till barn och ungdomar i stället genom att höja det lokala aktivitetsbidraget, säger Vibeke Bildt (FP) som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Huddinge till SVT Nyheter Stockholm.

Föreningar oroliga för sin ekonomi

Många föreningar är nu oroliga för hur de ska klara av sin ekonomi när de måste börja betala hyra för sina lokaler.

En av dem är Huddingerevyn, som har funnits i 20 år.

Hittills har den ideella föreningen fått låna lokaler gratis i Huddinge gymnasium för att repetera och spela sina föreställningar.

Något de inte kommer att ha råd med om nolltaxan slopas.

– För oss skulle det innebära en lokalhyra på 200.000 kronor. De pengarna har vi inte och då måste vi lägga ner, säger Eva Andrén som är en av grundarna till Huddingerevyn.

”Ingen anledning till oro”

Oppositionen i Huddinge menar att förslaget att slopa nolltaxan kan bli ett dråpslag för kultur- och föreningslivet i Huddinge.

– Det riskerar att slå undan benen för många föreningar. Vi kommer att göra allt för att försöka stoppa förslaget, säger Nujin Alacabek Darwich (V) som är oppositionsråd.

Men kulturnämndens ordförande är inte orolig.

– Av Sveriges alla kommuner så är det bara 17 som har nolltaxa. Trots det finns det ett aktivt och rikt föreningsliv i de övriga 273 kommunerna, så det finns ingen anledning till oro, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.