Foto: TT

EU-parlamentet tar strid för torsk

Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentet vill se färre torskar uppfiskade ur Östersjön än vad både EU-kommissionen och medlemsländerna säger ja till.

Resultatet kan få stor betydelse för hela unionens fiskepolitik.

Sedan parlamentsledamöterna på tisdagen röstat om den nya långsiktiga förvaltningsplanen för torsk, strömming och skarpsill i Östersjön gavs tummen upp från både Miljöpartiet och Moderaterna.

– Det känns väldigt, väldigt bra. Det här är en jättetydlig signal . . . att parlamentet tydligt har ställt sig bakom ambitionen att gå i linje med den nya fiskereformen och fiska lite mindre under en tidsperiod för att bestånden ska återhämta sig, sade Linnéa Engström (MP).

– Jag är väldigt stolt över att vi nu får en hållbar fiskepolitik för Östersjön, sade i sin tur Christofer Fjellner (M).

Hårdare krav

Förvaltningsplanen är tänkt att bygga på vetenskapliga rön snarare än på politikernas åsikter vad gäller fisket. EU-kommissionen och medlemsländerna har dock fått kritik för att acceptera på gränsen till vad som verkligen är hållbart.

Att parlamentet nu vill ställa hårdare krav innebär dock gott hopp om att de kompromissförhandlingar som nu inleds kommer att leda till ett mer försiktigt fiskande.

I slutändan kan det få stor betydelse för allt EU-fiske, då Östersjöplanen ska kopieras över till andra fiskevatten.

EU-parlamentet vill att det ska fiskas mindre torsk i Östersjön för att beståndet ska få chans att växa till sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.