Huvudkontoret i Solna berörs av Vattenfalls varsel

Uppdaterad
Publicerad

Enligt fackföreningen Unionen är det framför allt personal i Solna och Berlin som berörs, när Vattenfall skär ner sin stabsfunktion med 500 anställda. Totalt ska koncernen minska sin personal med 1.000 heltidstjänster.

Vattenfall har beslutat om ett nytt sparpaket, som ska minska personalstyrkan med motsvarande 1.000 heltidstjänster.

Ungefär hälften av nedskärningen kommer ske bland stabsanställda.

– Framför allt kommer personal i Solna och Berlin att beröras. Där finns de största stabsfunktionerna, säger Johnny Bernhardsson, vice ordförande Unionen på Vattenfall till SVT Nyheter Stockholm.

Fackliga förhandlingar redan igång

Förutom de 500 personer som ska bort från staben, ska Vattenfalls personalstyrka minska med ytterligare 500 anställda.

Vilka länder och affärsområden som berörs är en förhandlingsfråga. De fackliga förhandlingarna börjar i princip redan idag.

– Vi har ett fackligt forum som jobbar över gränserna. Där kommer vi att få mer detaljerad information senare. Alla affärsområden inom Vattenfall har fått i uppdrag av ledningen att se över sin organisation för att anpassa kostymen efter de nya affärsplanerna som antagits, säger  Johnny Bernhardsson.

Besked först efter sommaren

Enligt Johnny Bernhardsson kommer det inte att finnas några besked om vilka personer som berörs förrän efter sommaren. Facken har förhandlat fram flera trygghetspaket som ska underlätta för de anställda som får besked om uppsägning.

– Det kommer att finnas möjlighet att få avgångsvederlag om man själv väljer att gå och dessutom har vi kontakt med Trygghetsrådet, säger Johnny Bernhardsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.