Enligt den falska inbjudan skulle ett flyktingboende för 400 personer öppna i Österåkers kommun. Det skulle leda till att dagverksamhet för funktionsnedsatta flyttades. På bilden syns ett flyktingboende i Sundbyberg. ARKIVBILD. Foto: TT

Falsk inbjudan om flyktingboende

Uppdaterad
Publicerad

Det spreds en falsk inbjudan på sociala medier om ett flyktingboende i Österåkers kommun under fredagen förra veckan. Nu uppmanar Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) till källkritik.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) uppmanar människor att vara källkritiska efter att en falsk inbjudan med Österåkers kommun som avsändare spreds på Facebook på fredagen. Det påstods att dagverksamhet för funktionsnedsatta skulle flyttas för att göra plats för ett flyktingboende. Österåkers kommun dementerade snabbt de falska uppgifterna på sin hemsida, Facebook och Twitter.

Flera personer kommenterade inbjudan som spreds i en lokal Facebookgrupp.

Viktigt med källkritik

”Det är viktigt att du kontrollerar källan innan du sprider någonting. Fundera på vem som tjänar på att du delar vidare information som inte är bekräftad. Fundera också på hur avsändaren vill förändra dina åsikter och ditt agerande genom det du läser eller ser”, säger Fredrik Konnander, analytiker på MSB till myndighetens blogg Krisinfobloggen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.