Professor: Naturreservat bildas för att slippa låginkomsttagare

Uppdaterad
Publicerad

Kommuner gör områden till naturreservat för att slippa bygga bostäder och ta emot låginkomsttagare. Det säger Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan till SVT Nyheter Stockholm.

Varje dag växer Stockholms läns befolkning med två SL-bussar. 35 000 personer 2013. Ungefär hälften av dem kommer från ett annat land och är ofta svaga ekonomiskt. Hans Lind som är professor i fastighetsekonomi vid KTH säger att detta troligen spelar roll för hur kommuner väljer att inrätta naturreservat och bygga bostäder.

– Byggandet är en risk för en kommun. Och jag tror att varje kommun tänker att ”vi kan inte bära mer bördor än andra.” Om jag då ser att grannkommunen inrättar naturreservat och därigenom blockerar byggande, då måste jag också göra det för att inte jag ska råka illa ut, säger Hans Lind.

– Och jag kan förstå logiken ur kommunernas perspektiv. Det ligger i kommuninvånarnas intresse att hålla personer med låga inkomster borta från kommunen, säger Hans Lind.

Stoppar bygge

Naturreservaten påverkar framtida byggplaner eftersom det blir förbjudet att bygga där. Markpriset är dessutom den del av byggkostnaden som ökar mest och bidrar tydligt till att det är så dyrt att bygga bostäder idag. Byggkostnaden påverkar vad det sedan kostar att bo där.

– Ska det bli billigare bostäder måste det finnas så mycket mark att bygga på att markpriserna faller, säger Hans Lind.

Försvarar naturreservaten

I Huddinge kommun försvarar kommunalrådet att kommunen utvidgat Gömmarens naturreservat. Även om Huddinge bygger mycket har naturreservatet kritiserats av Hans Lind för att vara onödigt stort.

– Det fanns unika naturvärden i det området som nu skyddades och samtidigt såg vi till att skapa ett program för utvecklingen i Vårby med nya bostäder. Vi bygger bostäder som aldrig förr i Huddinge. Så det går att både bygga och inrätta naturreservat, säger Daniel Dronjak (M), kommunalråd i Huddinge kommun.

Staten kan ingripa

Hans Lind tror att de flesta kommuner vill dra sitt strå till stacken, men inte om ingen annan gör det. Därför tycker han att staten nu måste sätta ner foten och tvinga kommunerna att planera mark för bostäder.

– Då ska staten helt enkelt kunna upphäva de här besluten och säga att ”här måste det byggas bostäder. Gör en plan, annars tar vi över och gör det”, säger Hans Lind.

I Sverige har vi en stark kommunallag som pratar om kommunernas självbestämmande. Kan staten verkligen gå in och diktera vad som ska hända på kommunens mark?

– Det finns något som heter planföreläggande. Det kom egentligen till för att kunna lokalisera lagringsplatser för kärnkraftsavfall. Då kan inte alla kommuner bara säga nej. Är det ett riksintresse kan staten därför säga till kommunerna att de måste göra det här, säger Hans Lind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.