Fler barn vräks från sina hem

Uppdaterad
Publicerad

Fler barn drabbas av vräkningar. Detta efter flera års utveckling mot en tryggare bostadssituation för familjer.

-Väldigt tråkigt att trenden bryts, säger barnombudsmannen Fredrik Malmberg.

Allt fler barn vräks från sina hem, det visar siffror från Kronofogden. I Stockholm har hittills i år 67 barn värks, jämfört med 59 barn samma tid förra året.

– Antalet barn har tidigare gått ner ganska ordentligt, men nu är det något fler igen. Det är för få fall för att kunna dra en slutsats om vad det beror på, säger Johan Krantz, verksamhetscontroller på Kronofogdemyndigheten till TT.

Finns bara förlorare

– Det är nästan ingen som tänker på barnens situation. Vi har talat med barn som varit med om vräkningar. De beskriver väldigt långtgående följder i deras liv, hur de tappar kontakten med kompisar och tvingas byta skola, säger barnombudsmannen Fredrik Malmberg. Det finns bara förlorare när en barnfamilj vräks. Hyresvärden förlorar pengar, kommunen måste hitta ett dyrt temporärt boende och barnen är de största förlorarna när de rycks upp från sina nätverk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.