Foto: TT

13 häktade för planerad attack mot asylboende

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen häktades ytterligare tio män vid Södertörns tingsrätt för att ha förberett en attack mot ett asylboende i Nynäshamn. Totalt är nu 13 av de 14 misstänkta männen häktade för förberedelse till grov misshandel.

Samtliga 14 är på sannolika skäl misstänkta för brottet, vilket är den högre misstankegraden. En av dem, en 17-åring, försattes på fri fot på grund av sin låga ålder.

– De är häktade på grund av kollisionsfara, att de kan påverka utredningen på fri fot genom att till exempel förstöra bevisning eller prata ihop sig. Några är också häktade på flyktfara, att de kan lämna landet, säger kammaråklagare Patrik Viklund.

Misstänkt attackplan mot asylboende i Nynäshamn

De misstänkta männen förnekar brott.

– De har olika berättelser och förklaringar till det hela, men alla nekar till påstått brott.

Åtal ska vara väckt senast den 25 februari.

Ett hundratal samlades vid tingsrätten

På grund av säkerhetsläget försenades fredagens häktningsförhandlingar på Södertörns tingsrätt. Varken media eller åhörare släpptes in i rättssalen.

Förutom ett 15-tal poliser fanns på morgonen ett 100-tal personer som slutit upp för att stödja de misstänka männen på plats. Dock ska allt ha gått lugnt till och de flesta av de lämnat platsen vid lunchtid, enligt polisen. Kvar var cirka 25 personer som följde förhandlingarna via länk i en medhörningssal.

Bilar fyllda med tillhyggen

När männen greps i måndags kväll befann de sig inte långt från ett asylboende, som polisen misstänker var målet för en attack. På asylboendet vid en camping i Nynäshamn bor närmare 100 personer, både vuxna och barn.

Efter flera oberoende tips kontrollerades personerna och de bilar de färdades i och flera tillhyggen hittades – som påkar, knivar, järnrör och yxor.

– Bevisläget i det här tidiga skedet är gott. Men exakta omständigheter och vad man hittat vill jag inte gå in på, säger Patrik Viklund.

Är det inte svårt att bevisa vem tillhyggena tillhör?

– Det är för tidigt att uttala sig kring det. Det är en sak bland många andra som man naturligtvis behöver utreda.

Tre greps vid demonstration

Samtliga gripna visade polska id-handlingar och vissa av dem vistas och arbetar i Sverige. Tre av de anhållna greps också i centrala Stockholm den 30 januari under en flyktingfientlig demonstration.

Männen är födda mellan 1975 och 1998. Vissa bor och jobbar i Sverige enligt polisen, medan andra vistas här tillfälligt. Enligt åklagaren är de flesta polska medborgare, men hon har inte velat bekräfta polisens tidigare uppgift om att männen kan tillhöra en högerextrem krets.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt attackplan mot asylboende i Nynäshamn

Mer i ämnet