Ingen flygstrejk – facket och arbetsgivarna överens

Uppdaterad
Publicerad

Redan i går bestämde flygbolaget att ställa in över 110 flygningar på grund av risken för strejk och det drabbade många resenärer. Passagerare är missnöjda med informationen om flygavgångarna när resebolag och flygbolag hänvisar till varandra.

Det blev ingen strejk bland SAS piloter sedan facket och arbetsgivarna kommit överens nu på morgonen. Men redan i går bestämde flygbolaget att ställa in över 110 flygningar på grund av risken för strejk och det drabbade många resenärer på Arlanda i dag. Redan tidigt på morgonen ringlade köerna långa till SAS biljettkassor. Nära 11 000 passagerare drabbades av de inställda flygningarna och vid åttatiden var kön flera hundra meter lång. En del resenärer var kritiska till vilken information de fick. Bland annat blev vissa som bokat via resebyrå, hänvisade fram och tillbaka mellan resebyrån och SAS.

– Resebyrån hänvisar till flygbolaget, som hänvisar till resebyrån. Och här står vi fem timmar senare, säger Owe Sjöqvist, som skulle åka till Prag.

Vad tycker du om det?

– Tja, vad ska man tycka? Det är skit.

Men så vid halv tio-tiden kom beskedet. Det blev ingen strejk och det blev heller inga fler inställda flyg, än de som aviserades i går.

– Det känns bra att strejken är avblåst. Men vi vet fortfarande inte om vi kommer kunna resa. Det är inte kul att stå och vänta. Jag är jättetrött, jag gick upp klockan fem i morse, säger Ksenia Galichanina, som skulle till Amsterdam.

Irja Mellåker Hedin skulle till Marrakech i Marocko för att fira sina vänners silverbröllop. Hon får åka till Casablanca i stället, och kommer fram ungefär elva timmar senare än planerat. Vi möter henne när hon och hennes vänner fått sina nya biljetter.

– Det ska bli skönt att komma i väg, och jag hoppas att så många som möjligt gör det. Jag hoppas också att piloterna är nöjda, så vi slipper en ny strejk, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.