Flyktingbarn får jobb med integrationsprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Sundbybergs kommun har infört en ny integrationsmodell för att flyktingbarn ska kunna komma in på arbetsmarknaden.

Sundbybergs kommun tar varje år emot runt ett 30-tal ensamkommande flyktingbarn. De flesta kommer från Afghanistan, Somalia och Syrien och de är mellan 16 och 17 år. Många av dem har svårt att komma in på den svenska arbetsmarknaden.

Sundbybergs kommun har sedan ett år tillbaka startat ett eget och nytt integrationsprojekt för att anordna praktikplatser för just ensamkommande flyktingbarn.

– Vi insåg att vi måste jobba ihop med privata näringslivet för att se till att vi får en bättre integration, se till att människor kommer ut på arbetsmarknaden. Att de får nya nätverk och kontakter, säger Jonas Nygren (S), kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg.

Integrationsprojektet gav Mohammed jobb

En av de som fick praktik är Mohammed Bajati. Han kom till Sverige från Afghanistan för fem år sedan. Sen dess har han läst svenska och fått fullständiga betyg. Trots att har han sökt jobb har han inte lyckats hitta något jobb, förrän nu. Tack vare integrationsprojektet i Sundbyberg, har han fått ett fast jobb.

Inte långt därifrån träffar vi Aref Hossein Ahmadi på hans praktikplast på banken. Samtidigt som han pluggar ekonomi gläds Aref över att han äntligen får prova på sitt drömyrke och samtidigt få referenser för framtiden. Något som också lett till jobb, efter banken.

– Jag är tacksam för min praktikplats, här fick jag möjlighet att få en referens och idag har jag fått jobb på Arlanda.

Nu hoppas Sundbybergs kommun att fler företag och kommuner ska ta efter deras modell. Mohammed och Aref har redan börjar planera inför framtiden.

– Jag vill gå klart min gymnasieutbildning och sedan plugga i framtiden, säger Mohammed Bajati.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.