Flyttade fram bäst-före-datum med nio dagar

Uppdaterad
Publicerad

En matbutik kritiserats för sin kötthantering, bland annat har butiken uppgett fel ursprungsland och ändrat bäst före-datum.

En matbutik i Älvsjö i södra Stockholm kritiseras för sin kötthantering. Vid ett oanmält besök upptäckte kommunens miljöinspektör bland annat att oxfilé hade försetts med en ny etikett så bäst-före-datumet flyttats fram med nio dagar.

– Om butiken medvetet märker upp köttet fel så ser vi allvarligt på det här. Vi får se om det här är ett återkommande mönster, säger Miljöförvaltningens handläggare Louise Hultqvist till SVT Nyheter Stockholm.

Uppgett fel ursprungsland

Vid två av miljöförvaltningens kontroller av butiken så var köttet felmärkt, bland annat stod det att köttet var slaktat och styckat i Sverige men originalförpackningen visade att det kom från Australien. Butiken har också slarvat med att plocka bort gammalt kött ur kyldiskarna. Miljöförvaltningen kommer att följa upp butiken med nya kontroller och om en butik inte sköter sig kan Miljöförvaltningen utse sanktioner med förläggande.

– Om det upprepas så kan vi också besluta om förläggande med vite, säger Louise Hultqvist.

Miljöförvaltningen har vid flera tillfällen också noterat mögelfläckar och att fläktkåpan inte varit rengjord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.