Finansminister Magdalena Andersson (S) tågade bland annat i Sundbygerg. Foto: Margareta Benson

Tusentals deltog i demonstrationer

Uppdaterad
Publicerad

”Jobben, jobben och jobben” var den röda tråden i finansminister Magdalena Anderssons (S) första majtal.

Det blir första gången på nio år som Socialdemokraterna firar första maj i regeringsställnig. I Sundbyberg fick kommunstyrelsens ordförande Jonas Nygren (S) sällskap avfinansminister Magdalena Andersson (S) i tåget.

Tåget avgick från Sundbybergs Folkets hus och gick till Tornparken. Ett par hundra personer uppskattas vara på plats i Tornparken för att lyssna på bland annat finansminister Magdalena Anderssons tal.

Tusentals deltog i demonstrationer

Även i Humlegården tågade Magdalena Andersson tillsammans med finansborgarrådet Karin Wanngård (S). Polisen uppskattade att Socialdemokraterna hade ungefär 10 000 deltagare. Vänsterpartiet, som höll till i Kungsträdgården tillsammans med Rossana Dinamarca hade ungefär 8000 deltagare. FI uppskattades vara 1700 och Syndikalisterna 800.

Ny utredning om särskild skatt

Nästa vecka ska regeringen besluta om en ny utredning om en särskild skatt på finanssektorn, som enligt regeringen är underbeskattad. Det avslöjar finansminister Magdalena Andersson (S) i sitt förstamajtal.

– Vi vet att om vi ska ha en gemensamt finansierad välfärd, skola och omsorg av högsta klass, då måste varje del av Sverige bidra, säger hon.

– Nu är det tid för den svenska finanssektorn att få möjlighet att bidra lite mer.

Hon talade också om vilka tre saker som står högst på regeringens agenda: ”Jobben, jobben och jobben”.

Under dagen hade man även kransnedläggning vid Anna Lindhs, Hjalmar Brantings och Olof Palmes gravar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.