Försvarsmakten erbjuder sängplatser åt flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket har bett Försvarsmakten om stöd med asylboende och nu erbjudes plats på Myttinge skjutfält.

Efter att ha sett över anläggningar så har Försvarsmaken kommit fram till fyra lämpliga platser i Sverige. Skogstibble skjutfält utanför Uppsala, Skönstavik utanför Karlskrona, Älvdalens skjutfält och Myttinge skjutfält på Värmdö. Totalt handlar det om cirka 600 sängplatser.

– Migrationsverket har uttryckt att behovet av asylboende är mycket stort och därför har vi berett frågan skyndsamt och planerat om verksamheten vid de här skjutfälten och förläggningsplatserna. Konsekvenserna för verksamheten är hanterbara, säger generallöjtnant Dennis Gyllensporre, chef för ledningsstaben i Högkvarteret.

Tält eller modulboende

Nu pågår arbete med att bedöma möjligheterna att komplettera redan befintligt boende med tält alternativt modulboende. Nästa vecka ska Försvarsmakten lämna över anlänningarna.

– Vi tittar nu också på möjligheterna att ge personellt stöd för att avlasta Migrationsverket. Om det blir i form av stabsresurser eller kanske för att hjälpa till med registrering av asylsökande är för tidigt att uttala sig om, säger Dennis Gyllensporre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.