Fri entré lockar många till museum

Publicerad

Fri entré gav effekt direkt. Redan under första veckan med gratis inträde på 14 museer i Stockholm ökade antalet besökare rejält.

I slutet av förra året beslutade riksdagen att ge 80 miljoner kronor årligen till 18 statliga museer för att kunna erbjuda fri entré till alla.

Redan vid årsskiftet började några museer med fritt inträde, bland annat Nationalmuseum i Stockholm, och sedan den första februari kan man gå in gratis på 14 statliga museer i Stockholm.

– Redan de första dagarna har vi märkt av en ökning av besökare. Det är svårt att säga hur många fler än så länge, eftersom det har gått en så kort period, säger Katherine Hauptman, som är gruppchef för pedagogik och lärande på Historiska museet och fortsätter:

Märkbart fler besökare

– Men vi hade det ganska lugnt under januari, så det verkar som att folk har avvaktat lite grand och nu märker vi en ökad besökström.

Senast Historiska museet testade fritt inträde var för tio år sedan. Då ökade antalet besökare med 75 procent.

Förutom att de statliga museerna nu släpper in besökarna helt gratis gör även en del privata museer samma sak. Dansmuseet på Drottninggatan i Stockholm har nämligen haft fritt inträde till sina egna samlingar sedan årsskiftet. Antalet besökare på Dansmuseet fördubblades första månaden.

– Vi har upptäckt att de spontana besöken ökar väldigt mycket. Människor går förbi på Drottninggatan, tittar in och vågar ta sig över tröskeln till museet och upptäcka det nya som finns här, säger Linnéa Isaksson, kommunikatör Dansmuseet.

”Grymt bra”

Några som välkomnar beslutet om fri entré på museerna är brukarna på Danvikstulls dagliga verksamhet som lockades till Dansmuseet tidigare i veckan.

– Det ger ju jättestora möjligheter för oss. Museum har ju kostat ganska mycket annars och vi har ju en begränsad budget också, så det är grymt bra, säger Christer Segerstav som är handledare på dagliga verksamheten.

Blir det fler resor till museet nu för er framöver, tror du?

– Ja, vi kommer kunna åka mer utflykter som den här. För oss spelar det stor roll, säger Christer Segerstav.

Fri entré vid följande av statens museer i Stockholmsområdet

Armémuseum 

Etnografiska museet 

Hallwylska museet

Historiska museet 

Kungliga myntkabinettet 

Livrustkammaren

Medelhavsmuseet

Moderna museet

Nationalmuseum 

Naturhistoriska riksmuseet 

Sjöhistoriska museet 

Skoklosters slott

Statens centrum för arkitektur och design 

Östasiatiska museet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.