Foto: Dan Berglund

Gamla datorer återanvänds

Uppdaterad
Publicerad

Verksamheten IT for Children samlar in gamla laptops för skolelever i Ghana. Målet är att få ihop 200 datorer innan första leveransen i december.

Verksamheten IT for Children samlar in överflödiga och gamla laptops som inte längre används och fraktar sedan datorerna till skolor i Ghana. Idag anordnas IT for Childrens första evenemang för insamling av gamla datorer från allmänheten på Drottninggatan 88 D i Stockholm mellan klockan 10 till 18.

– Än så länge har vi fått in fyra datorer, men vi hoppas på fler. Många är ju lediga på lördagar och tar det lugnt på förmiddagen, så vi hoppas på en rusning av folk hit mellan 13 och 16, säger Torsten Kjellgren, grundare av IT for Children. 

Verksamheten arbetar också med att installera och upprätta elektricitet och internet i skolorna.

– Vi välkomnar människor att donera in bidrag till oss. För att få en förståelse för vad ens pengar går till så kan jag säga att 100 kronor räcker till en månads Internet för två skolklasser, 300 kronor för att upprätthålla en internettuppkoppling för en skola och 700 kronor för el åt en skola, förklarar Torsten Kjellgren. 

200 datorer innan december

Datorerna som samlas in ska skickas ner till Ghana i december. Torsten Kjellgren förklarar att målet med dagen är att få ihop 50 till 100 datorer, och innan december hoppas han på att siffran hinner stiga till 200 stycken innan transporten till skolorna.

– Vårt mål är att alla skolelever ska ha en varsin dator och inte behöva dela. Det här blir deras första kontakt med en dator, det finns inga i hemmen, förklarar Torsten Kjellgren.

Totalt jobbar åtta personer med dagens insamling och stämningen är bra med höga förhoppningar om att nå dagens mål.

– Vi är alla på bra humör. De första timmarna räknade vi med att bli lugna. Vi har arbetat med att få allt på plats, förberett ett större tält där vi samlar in datorerna och så har vi satt upp rollupps. Vi hoppas verkligen på att det kommer fler människor under eftermiddagen, fortsätter Torsten Kjellgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.