Gamla Karolinska blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

När Nya Karolinska står färdigt kommer inte gamla Karolinska att stänga, som först var meningen. Det skriver Svenska Dagbladet i dag.

Att delar av gamla Karolinska skulle drivas vidare, som exempelvis barnskjukhuset Astrid Lindgren, har varit känt tidigare. Men många tror nu att det mesta av det gamla sjukhuset blir kvar.

När den första patienten skrivs in på nya Karolinska om knappt två år kommer det att finnas plats där för 730 patienter. Även om man då ökat på antalet platser jämfört med ursprungsplanerna, så är det ändå 170 färre än vad det gamla sjukhuset har.

Kan bli kvar i många år

Att hamna i den situationen, trots mångmiljardinvesteringen i det nya sjukhuset, är det ingen som vill. Därför är det mycket som talar för att det gamla sjukhuset blir kvar i många år.

Socialdemokraten Anders Lönnberg, som varit med under den långa beslutsprocessen kring det nya sjukhuset, säger att de två sjukhusen i framtiden sannolikt måste drivas parallellt.

”Oerhörda kostnader”

– Då sitter du med två sjukhus  i Solna under ett antal år. Det blir oerhörda kostnader, enorma slukhål, säger han till Svenska Dagbladet.

Stockholms läns landstings planeringschef Henrik Gaunitz vill dock inte hålla med om den beskrivningen. Han känner sig trygg och räknar med totalt att cirka 800 nya vårdplatser kommer att täcka Stockholms läns behov 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.