Nynäshamn får gångbro för 40 miljoner

Publicerad

Flytande gångbro för kryssningsfartyg ska underlätta för passagerare och rederier i Nynäshamns hamn.

Kryssningssäsongen 2015 slog rekord med 530.000 passagerare som besökte Stockholms Hamnar.

Hela 250 fartyg anlöpte Stockholms Hamnar under 2015, varav 22 i Nynäshamn.

Nästa år förväntas ännu fler turister kommer till våra städer.

– Nu har tyskarna gått om amerikanerna i passagerarnivå och allt fler unga personer med familjer väljer att kryssningssemestra. Det är prisvärt för hela familjen och våra städer har både bra shopping och sevärdheter. Östersjön är mer populärt än Karibien, säger Henrik Ahlqvist, marknadsansvarig för kryssningar hos Stockholms Hamnar.

Ska underlätta avstigning

Men att stiga av fartygen kan ta upp till 2-3 timmar. Därför ska Nynäshamn nu få en ihopfällbar flytande gångbrygga som kallas för Sea Walk som kostar 40 miljoner kronor.

Gångbron ska underlätta för passagerarna att ta sig i land snabbare men också förenkla på- och avlastningen av mindre fordon.

– Vi måste hänga med i utvecklingen. Fartygen blir allt större och fler och vi måste anpassa oss efter kunderna, säger Henrik Ahlqvist.

Färdigt i maj nästa år

Bryggorna, som redan används i Norge, väntas komma till Nynäshamns hamn i slutet av maj 2016.

Notan för projektet, med omkringkostnader, hamnar på nästan 60 miljoner kronor.

Trots att det är en saftig slant för en gångbro, anser Stockholms Hamnar att det är värt pengarna.

– Idag spenderar kryssningsfartygspassagerare över en halv miljard kronor. Det tycker jag är bra. Vi går in med en stor investering men vi hoppas att fler kommer och besöker oss för det också.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.