Gita Nabavi Foto: Oscar Wettersten

Gita Nabavi (FI) tar över som gruppledare i Stockholms stadshus

Uppdaterad
Publicerad

Hon tar tillfälligt över Feministiskt Initiativ i Stockholms stadshus. Möt Gita Nabavi som vikarierar för Sissela Nordling Blanco som sjukskrivits för utmattningssyndrom.

– Jag kommer ta över stafettpinnen efter Sissela som gjort ett fantastiskt arbete med att etablera partiet i Stockholms stadshus, säger Gita Nabavi till SVT Nyheter Stockholm.

Hur kommer det märkas att det är du som tillfälligt tar över?

– Jag hoppas att det inte ska märkas alls. Vi för ju samma politik och är från samma parti. Vi försöker få upp samma frågor på den politiska dagordningen. 

Hur mår Sissela?

– Efter omständigheterna mår hon bra. Eftersom beslutet nu är fattat så får hon tid för återhämtning.

Vad är det som hänt henne?

–  Under 2014 drev hon två valrörelser och hon har arbetat hårt med att få partiet på plats i Stadshuset. Det är tufft att bedriva valrörelser. Det är ännu tuffare att göra det utan varken pengar eller personal. Så det handlar mycket om arbete som nu tagit ut sin rätt.

Hur kan ni låta henne arbeta så hårt?

– Det handlar inte om att låta någon jobba så hårt. Allt arbete har bedrivits på ideell basis och Sissela har kämpat väldigt hårt under de här åren. Två valrörelser och att etablera partiet i Stockholm är ingen liten bedrift.

Du själv förespråkar sex timmars arbetsdag. Hur kommer det påverka ditt arbete?

– Man får vara lite ödmjuk inför arbetsuppgiften och se vad vi kan göra med de resurser som vi har tillgängliga.

Är rollen hon har särskilt utsatt?

–  Jag tror det varit problematiskt att bedriva allting ideellt. Men alla politiker har en utsatt roll.

Turerna kring rådet för mänskliga rättigheter

För ungefär en månad sedan gick Folkpartiet ut och kritiserade det råd för mänskliga rättigheter som den rödgrönrosa majoriteten beslutade att inrätta. Rådet ska se till att arbetet mot diskriminering genomsyrar alla stadens verksamheter. Och att de även ska utbilda personal i frågor som jämställdhet, hbtq och rasism.

Oppositionen har varit positiva till initiativet, men när underlaget för hur rådet ska jobba klarnade i mitten av mars så riktade Folkpartiet skarp kritik mot både inriktningen och sammansättningen.

– Jag menar att det riskerar att bli ett propagandaråd för Feministist initiativ, där de utser sina kompisar inom det här området och de kompisarna får också en majoritet som vi är helt ovana vid att se i stockholmspolitiken, sa Lotta Edholm (FP) i ABC 20 mars.

Kritiserat råd sjösätts

Sissela Nordling Blanco bemötte då kritiken och menade att det inte alls handlade om att plocka ut FI-sympatisörer utan sakkunniga experter. Experter som består av både representanter från majoriteten och oppositionen.

En av de första saker som Gita Nabavi ska ta sig an är just att sjösätta det kritiserade rådet. 

– Snarast, svarar Gita Nabavi på frågan när det kan komma igång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.