En grupp metallsökare hittade på lördagen en skarpladdad granat vid Kaknästornet i Stockholm. Foto: Birger Faith-Ell

Granat sprängdes vid Kaknästornet

Uppdaterad
Publicerad

Birger Faith-Ell hittade granaten tillsammans med kollegan.

– Det är en åttavingad granat, kanske från andra världskriget, säger han.

På lördagsmorgonen samlades Facebook-gruppen ”Metalldetektor Mälardalen” på Djurgården i Stockholm för att söka i markerna.

– Man kan hitta allt från mynt till meteoriter och vi gör det för att det är roligt, säger Birger Faith-Ell som är med i gruppen.

Men fyndet man gjorde strax efter lunch på lördagen var allt annat än vanligt.

– Min kollega Martin Brolin larmade om att man hittat ett annorlunda föremål vid hästhagarna nedanför Kaknästornet och när jag kom dit såg vi att det var en granat, säger Birger Faith-Ell.

Kallade på polis

Metallsökarna ringde polisen som skickade dit sin bombgrupp och spärrade av området.

– Vår polispatrull på plats kunde inte bedöma föremålets farlighet. Så man fotograferade och skickade bilder till bombgruppen som tyckte att det var så pass intressant att man ville komma dit och titta på den, säger polisens presstalesperson Albin Näverberg.

Kan vara känsliga

Enligt polisen kan gamla granater vara mycket känsliga och därför beslutade man att spränga fyndet på plats.

– Allt gick enligt planen och vi fick vid 18-tiden veta att man hade sprängt granaten och att området var säkrat, säger Albin Näverberg.

Birger Faith-Ell är nöjd med dagens sök.

– Det var spännande, jag tror att en sådan här åttavingad granat kommer från 1900-talet. Kanske från Andra världskriget då man hade många övningar ute på Djurgården, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.