Krav på skyddsjakt efter vargattacken

Uppdaterad
Publicerad

Efter midsommarhelgens vargangrepp utanför Gnesta sprider sig nu oron i trakten. Minst 26 får fick sätta livet till och nu förespråkar vissa skyddsjakt på vargparet.

Det var på Molstabergs säteri strax utanför Gnesta som en eller två vargar gick till attack under midsommaraftonen. Som minst dödades 26 få med enligt ägarna kan det röra sig om ännu fler då det inte hunnit kontrollera att de övriga är finns kvar i hagen.

Nu vill vissa av de boende i trakten som SVT Nyheter Sörmland pratat med se skyddsjakt på vargparet som etablerat sig på gränsen mellan Sörmlands och Stockholms län.

– Jag tycker inte att vi ska ha vargar i tätbebyggda områden som detta ändå är, säger Ewa Rickardsson som har ett fritidshus vid Molstabergs säteri.

Har du sett varg i området?

– Min sambo såg en när han cyklade. Den var bara 20 meter framför cykeln. Det var i närheten av säteriet någon dag innan midsommar.

Inga ansökningar om skyddsjakt

Men någon ansökan om skyddsjakt har ännu inte kommit in till länsstyrelsen Stockholm och Arne Söderberg, som är handläggare, ser skyddsjakt som en sista utväg.

– Har vi tur blir det inga nya attacker i det här området, har vi otur kan det bli fler attacker och då får vi vidta åtgärder. Om det kommer in en ansökan om skyddsjakt måste vi innan dess testa alla andra möjliga varianter för att avvärja attacker, säger han.

Lapptyg och ljudskrämmor

De åtgärder som man har vidtagit är att sätta upp så kallade lapptyg, vilka kan beskrivas som vimplar man sätter i stängslet. Man hoppas att de, tillsammans med nyuppsatta ljudskrämmor, ska hålla rovdjuren borta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.