Halshuggande föreställning

Uppdaterad
Publicerad

För över 100 år sedan skedde den sista avrättningen i Sverige med giljotin på Långholmen och nu sätts en pjäs upp om Sveriges siste skarprättare. Just på Långholmen.

Anders Gustaf Dalman skämdes inte för sitt yrke. ”Skarprättare” stod det klart och tydligt på hans dörr till lägenheten hemma på Kungsholmen där han bodde – Sveriges sista bödel. Han var statlig tjänsteman, familjefar och gillade djur. Och halshögg sex personer.

Hans liv och tankar kan nu ses i pjäsen Hugga huvudet av ondskan, en nyskriven monolog av Klaus Fischer, och den spelas lämpligt nog i ett källarvalv under gamla Långholmens fängelse. I rollen som Dalman ser vi Anders Ahlbom Rosendahl, känd från bland annat Rederiet och Millennium-filmerna.

– Vad jag förstår kan en sådan person lätt uppfattas som väldigt skrämmande, en person med blod på händerna. Man ser honom kanske som en endimensionell tillplattad person, jag försöker visa fram andra sidor hos honom. Och visa på att detta är en sammansatt människa, precis som alla vi andra, säger Anders Ahlbom Rosendahl.

Dalman var skarprättare i över 30 år under en period när allt fler var emot dödsstraff. Han utförde Sveriges allra sista avrättning år 1910, utanför Långholmens fängelse. Dödsstraffet i Sverige avskaffades i lag 1921. Mellan avrättningarna jobbade han med något helt annat, han var vicevärd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.