Genom att bara byta ut en bokstav i den klassiska 50-talsskylten tog Eko Wera hem årets Lysande skylt. Foto: Ingrid Johansson/Stadsmuseet

Hälsokost och bananer tog hem årets skyltpriser

Uppdaterad
Publicerad

Ett återbruk av en gammal klassisk 50-talsskylt gladde juryn så mycket att en hälsokost i Vasastan har utsetts till årets Lysande skylt. Stockholms skyltpris lockades däremot av bananer.

På 50-talet öppnade en skobutik vid namn Sko Wera på Odengatan, med affärens namn i  två lysande skyltar. Butiken stängde 2013 och ersattes av en hälsokostbutik, som behöll de gamla skyltarna, det enda man lät göra var att byta en enda bokstav, från Sko Wera till Eko Wera.

Ett tilltag som gladde både juryn och stockholmarna som röstade fram hälsokosten som vinnare av årets Lysande skylt.

Juryns motivering: ”Genom ett sinnrikt bokstavsbyte bidrar den gamla 50-talsklassikern i röd och grön neon fortfarande till Odengatans kvällsmagi. Sko Wera blev Eko Wera när butikens utbud ändrades från foträt för foten till nyttigt för magen. Skylten är ett lysande exempel på hållbart återbruk.”

Stockholms skyltpris som utses av Ljusreklamförbundet gick i år till bistro Bananas på Skånegatan. ”Avväpnande enkelt och ledigt återknyter de gula slingorna för bistro Bananas på Södermalm till neonkonstens lekfulla ungdom.”

Klassiska och nya skyltar belönas

Lysande skylt röstas fram av stockholmarna och är ett årligt pris för vackraste klassiska ljusreklamskylt. Stockholms stadsmuseum arrangerar tävlingen för att uppmärksamma den klassiska ljusreklamen, för att hylla de som äger och vårdar skyltarna och på så vis bevarar Stockholms kulturarv.

En klassisk ljusskylt har enligt Stadsmuseets hemsida ”sådana kvaliteter att dess estetik upplves som en del av stadsbilden”.

Stockholms skyltpris delas ut av Lysreklamförbundet och går till en skylt som satts upp under året och har delats ut tre gånger tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.