Hammarbybacken kan få en toppstuga – i backen

Uppdaterad
Publicerad

Stadsbyggnadsnämnden har sagt ja till planerna på att bygga en toppstuga, men Stadsmuseet vill helst att stugan placeras i backen.

Bygget skulle kunna starta redan i januari 2016. Tanken är att byggnaden med restaurang och utsiktsplats ska kunna bli en attraktion för besökare både vinter och sommar.

Även Stadsmuseet godkänner i sitt remissvar planerna på en toppstuga på det konstgjorda skidberget. Men inte utan invändningar. Stadsmuseets förståsigpåare oroar sig för att det kända landmärket med sin runda topp försvinner om en stuga hamnar på dess topp. Därför föreslår museet att stugan placeras längre ner i backen. Och att byggnadens volym hålls också nere, skriver Dagen Nyheter.

Att Hammarbybacken består av byggsopor och från början var en tipp – inte en topp – påverkar inte Stadsmuseets bedömning.

DN:s krönikör Viktor Barth-Kron konstaterar att byggnaden kan bli en unik attraktion – toppstugan som inte ligger på toppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.