Här är Stockholms högsta bostadshus

Uppdaterad
Publicerad

I Kista byggs nu ännu en skyskrapa. Vi följde med upp till 40:e våningen för att titta på utsikten.

Visst känner man ett sug i magen när man åker hissen 40 våningar upp till Kista torn. Men så länge en inte är höjdrädd är utsikten över bland annat Järvafältet, värt besväret.

Med sina 120 meter i höjd kommer Kista Torn bli Stockholms högsta bostadshus. Men att bygga högt är inte helt okontroversiellt i Stockholm.

– Den allmänna opinion och politiken tolkar jag som att man värnar mycket om Stockholms särart, som är gröna ytor och Stockholmssilhuetten. Jag tror det har hållit tillbaka byggnationen av höghus, säger Mikael Åslund, regionchef på JM.

Byggarbetet pågår fortfarande, lagom till sommaren börjar de första inflyttningarna, och byggnaden kommer rymma 266 lägenheter.

Man skulle kunna tro att höjden avskräcker folk, men så verkar inte vara fallet för Kistaborna vi pratat med.

– Det skulle vara fantastiskt att kunna titta ut över hela Järvafältet och alla möjliga håll egentligen, säger Kistabon Bengt Sjöhed.

Jag skulle kunna se det mesta av Stockholm i och med att det är så högt upp. Det vore bra, säger Francis Onyebueshi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.