Här övar de på kortegevägen

Uppdaterad
Publicerad

Cirka 250.000 personer väntas kanta kortegevägen vid prins Carl Philips och Sofia Hellqvists bröllop nästa lördag. En central roll i kortegen har ett 60-tal hästarsom i ett soligt Stockholm i dag repeterade delar av rutten.

– Det är en stor upplevelse att få rida bakom brudparets vagn. Det är fantastiskt med alla människor efter gatorna som hurrar för brudparet.

Det säger Kungens hovstallmästare Mertil Melin, som nästa lördag för tredje gången rider i kortegen i samband med ett kungligt bröllop.

Det blir efter vigseln i Slottskyrkan som prins Carl Philip och Sofia Hellqvist kommer att färdas genom centrala Stockholm.

25 minuters kortege

Kortegen inleds klockan 17.30 och pågår i cirka 25 minuter. Utgångspunkten är Slottet, därefter passeras bland annat Regeringsgatan, Hamngatan, Nybrokajen och Skeppsbron. Slutstationen för kortegen är Logården vid Slottet.

Delar av den här vägen repeterades i dag, då med hästarna i fokus.

– Vi övar för att hästarna ska vara trygga och stabila, även när det är mycket folk och såhej vid gatorna runt omkring, säger Markus Henriksson, kavaljerskusk vid Hovstallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.