Här plankar 800 personer varje dag

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm har landets näst billigaste kollektivtrafik om man ser till priset på ett månadskort. Men plankarna tycker annorlunda. Enligt SL plankas det fortfarande för hundratals miljoner kronor.

Vid Stockholms universitet är det störst antal fuskare i kollektivtrafiken enligt SL:s siffror. Drygt 800 personer om dagen uppskattas planka här varje dag.

– Ja det händer att studenter inte köper biljett. De går tillsammans med någon annan. Den ena lägger kortet och den andra följer med, säger Diana Armand, som just kommer ut från spärrarna.

Efter valet 2014 – ABC

Har du gjort det?

– Nej jag har mitt kort!

Plankat har dock Nadia Feshari gjort. 

Varför då?

– För att jag inte har velat betala. Jag har inte åkt tillräckligt ofta för att betala ett månadskort. Jag tycker att det är dyrt. Speciallt som student. Även om man får lite rabatt så tar det en stor del lav den inkomst man har.

Näst billigast i Stockholm

Enligt en kartläggning som SVT gjort har priserna för kollektivtrafiken i Sverige ökat kraftigt de senaste åren. Men tittar man på listan över vad ett månadskort kostar i landets olika län är Stockholm näst billigast.

– Det stämmer inte riktigt med den bild jag har. Det är många, speciallt unga, som är väldigt kritiska mot priserna, att de är aldeles för höga. Så det förvånar mig lite, säger Nadia Feshari.

– Vi har ju satsat på att premiera våra trogna resenärer genom att ha väldigt konkurrenskraftiga priser på våra månadskort, säger SL:s kommunikationschef Suss Thullberg Forssman.

Allt färre plankar

SL har sett att antalet plankare har minskat kraftigt de senaste åren. Men fortfarande väljer 3 procent av resenärerna i Stockholms kollektivtrafik att inte betala, enligt SL:s senaste uppskattning från 2012.

– Det året räknar vi med att vi förlorade ungefär 240 miljoner i intäkter på grund av att folk fuskåkte. Det motsvarar ungefär kostnaden för att köpa in 85 bussar, så det är ganska mycket pengar, säger Suss Thullberg Forssman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter valet 2014 – ABC

Mer i ämnet