Hbtq-sport: Euro Games startar nu i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

I veckan hålls Euro Games i Stockholm, världens största hbtq-sportevenemang som lockar drygt femtusen personer från 63 länder.

På onsdag börjar Euro Games Stockholm 2015 – världens största idrottstävling riktad till HBTQ-personer.

– Man kan säga att det är som ett Pride och ett olympiskt spel som någonstans kolliderar, säger Euro Games ordförande Jakob Jansson.

Eventet är internationellt känt i pridekretsar med över femtusen deltagare som tävlar i 28 sporter och idrottare från 63 olika länder har kommit till Stockholm för att delta. Allt från amatörer till VM-stjärnor som pingisspelaren Matilda Ekholm deltar.

Varför behövs det?

– Det finns en tydlig problematik inom idrotten. Många personer exluderas och vi är dåliga på mångfald. Där vill Euro Games vara med och påverka, förklarar Jakob Jansson.

1992 hölls det första Euro Games i Holland och sen dess har arrangemanget vandrat mellan olika länder.

– Vi tror att vi ligger väldigt långt fram, men idrotten är inte lika långt fram som övriga samhället i Sverige. 82% av HBTQ-personer upplever negativa situationer inom den organiserade idrotten och så ska det inte vara, säger Jakob Jansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.