HD prövar inte beställningsmord på flickvän

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen har beslutat att inte pröva målet där en man dömts till livstids fängelse för anstiftan till mord på sin flickvän i Haninge 2010.

Riksåklagaren yttrade sig tidigare till HD och ansåg att målet inte skulle prövas.

Därmed har ingen dömts för själva mordet, skriver nyhetsbyrån Siren.

SVT Nyheter Stockholm har tidigare berättat om mordet på en fyrabarnsmor i Haninge.

Beställaren av mordet på en fyrabarnsmor i Haninge 2010 dömdes i början av mars till livstids fängelse. Det udda med domen var att mannen, pappa till kvinnans yngsta barn, dömdes trots att den misstänkte mördaren, personen som sköt kvinnan med flera skott i huvudet, tidigare friats från brott.

Greps i juli

Riksåklagaren (RÅ) ansökte tidigare om resning till nackdel för den misstänkte mördaren. RÅ motiverade bland annat sitt beslut med att såväl tingsrätt som hovrätt i sina domar mot beställaren kommit fram till att den man som resningen gäller deltagit i mordet.

När kvinnan mördades i juni 2010 flydde pappan till det yngsta barn landet. Föräldrarna låg i vårdnadstvist. Skytten greps av polis i juli. Han dömdes i tingsrätten för mord, men friades i hovrätten.

Efter friandet återvände den nu dömde beställaren till Sverige och ställdes då inför rätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.