Gustav Hemming (C): Naturreservatet är dåligt för miljön

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagens inslag i SVT Nyheter Stockholm säger landtingsrådet Gustav Hemming (C) nu att naturreservat kan vara dåligt för miljön. Samtidigt försvarar sig Huddinges kommunalråd Daniel Dronjak (M) med att de planerar att växa med 50 000 nya kommuninvånare till 2030.

Huddinge kommun har fått kritik för att en stor del av Masmoberget blev ett kommunalt naturreservat 2010. Bland annat Stockholms läns landsting ville att det skulle bli bostäder.

– Det fanns unika naturvärden i det område som skyddades. Vi såg samtidigt till att starta ett program för Vårbys utveckling med nya bostäder. Vi bygger nu bostäder som aldrig förr i Huddinge så det går att göra både och, säger Daniel Dronjak (M) som är kommunalråd i Huddinge kommun.

Handlar om var man bygger

Huddinge planerar att bygga 50 000 nya bostäder till 2030 och skulle då växa med halva sin storlek, jämfört med idag.

Landstingsrådet Gustav Hemming (C) säger att det handlar mycket om var man bygger. Eftersom Masmoberget ligger nära tunnelbanan menar han att naturreservatet där i själva verket är dåligt för miljön.

– Om vi bygger glesare och på ett sätt så att fler människor blir beroende av att använda bilen, då går mer mark istället åt till att bygga nya bostäder och nya vägar, säger Gustav Hemming (C).

”Tar ett jätteansvar”

Huddinges kommunalråd försvarar sig med att det visst byggs mycket nära kollektivtrafiken.

– Vi bygger bostäder i anslutning till Vårby och Masmo tunnelbanestation. Vi bygger bostäder i Flemingsberg, i centrala Huddinge och i Segeltorp. Vi bygger överallt. Vi tar ett jätteansvar för bostadsbyggandet i den här regionen, säger Daniel Dronjak (M).

”För stor del skyddas”

Det räcker ändå inte för Gustav Hemming (C). Även om en del av området sparats för bostäder på Masmoberget skyddades för stor del, tycker han. Landstinget ska nu i större utsträckning ställa krav på bostäder i samband med att satsningar på kollektivtrafiken planeras.

– Nu är det ett naturreservat där och därför blir det förmodligen inte så många bostäder på Masmoberget. Det här är mer en debatt som har stor betydelse för framtiden, säger Gustav Hemming (C)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.