Zonbiljetter köpta direkt av bland annat spärrvakten i tunnelbanan blir dyrar från och med idag.

Höjt SL-pris idag

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag, 8 januari, höjs priserna för zonbiljetter köpta direkta av konduktör eller av en spärrvakt, minimipriset för en vanlig vuxenbiljett blir då 50 kronor. Det innebär att skillnaderna är mycket stora på SL:s olika biljetter för samma slags resa.

Prishöjningen gäller endast zonbiljetter för enstaka resor som man alltså köpt direkt i spärrkiosken i tunnelbanan, på pendeltågsstationen, vid Djurgårdsfärjan eller av konduktör ombord på spårvagnen.

Det nya priset är för helt pris 25 kronor för en kupong, och eftersom det krävs minst två kuponger för en resa blir det nya miniumipriset 50 kronor. För reducerat pris höjs biljetterna till 16 kronor per kupong, eller minst 32 kronor för en resa.

Stora prisskillnader för samma slags resa

Betydligt billigare är det däremot att köpa biljetten via SL:s biljettapp, sms eller i biljettautomaterna på stationen, de priserna höjs inte utan ligger kvar på 18 kronor per kupong för helt pris och 10 kronor per kupong för reducerat pris, alltså 36 kronor respektive 20 för en resa i en zon.

Reskassan som man laddar på ett SL-kort höjs inte heller utan är kvar som billigaste alternativet för enstaka resor med ett kupongpris på 12,50 för helt pris respektive 7,50 för reducerat pris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.