Polisens tekniker undersöker gården där kvinnan misstänks ha hållits inspärrad. Foto: TT

Man åtalas för kidnappning och våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Läkaren drogade en kvinna med narkosmedel, våldtog henne och förde henne sedan till en cellförsedd bunker han byggt hemma på gården, enligt åtalet. Nu utreds mannens planer på att spärra in fler.

Den 38-årige läkaren står åtalad för grov våldtäkt och människorov. Enligt åtalet ska han under åren 2010-2015 på sin fastighet i Skåne ha uppfört en träbyggnad som på utsidan såg ut som en maskinhall. I själva verket innehöll byggnaden en egenkonstruerad bunker. I bunkern fanns enligt åtalet ”ett cellutrymme med intilliggande toalett”.

Cellen hade två säkerhetsdörrar med elektroniska kodlås och var både ljus- och ljudisolerad. I anslutning till bunkern fanns också en insynsskyddad rastgård.

Läkare hade kvinna i bunker

Drogades med preparerade jordgubbar

I september förra året stämde 38-åringen träff med en kvinna i centrala Stockholm. Till träffen tog han med sig jordgubbar preparerade med narkosmedel och utrustning för att sedan kunna hålla kvinnan fortsatt sövd. Han tog också med sig en rullstol för att lättare kunna transportera kroppen därifrån.

Planen lyckades. Kvinnan förlorade medvetandet och 38-åringen ska då ha våldtagit henne innan han förde henne till fastigheten i Skåne där hon hölls inspärrad i fem dagar.

– Syftet var att ha henne inspärrad där en lång tid, säger åklagaren Peter Claeson till TT.

Jobbade som läkare

Kvinnan tvingades att ta vaginalprover på sig själv, samt lämna blodprov, så att 38-åringen skulle kunna undersöka om hon hade några könssjukdomar. Proverna analyserades på den vårdcentral där han jobbade och påstods komma från en oidentifierad flyktingkvinna.

– Förutom det som rör grov våldtäkt har han i princip gått med på det som står i stämningsansökan, säger Peter Claeson om 38-åringens inställning till det som står i åtalet.

38-åringens försvarsadvokat säger att hennes klient är förvånad över att misstanken om grov våldtäkt finns med i åtalet.

– Han och förnekar det bestämt. Det har inte förekommit några sexuella handlingar under den tid som åtalet gäller, säger Mari Schaub, advokat. Hon säger också att hennes klient aldrig haft för avsikt att skada kvinnan han förde bort.

Togs till polisen

Att kvinnan till slut lyckades undkomma berodde på att mannen själv tog henne till polisen. Han hade tidigare varit i Stockholm för att hämta saker ur kvinnans lägenhet och upptäckte då att hon var eftersökt av polis och att låsen till hennes lägenhet bytts ut.

Hans plan var att kvinnan skulle få polisen att lämna ut de nya nycklarna och att hon skulle övertyga dem om att hon var okej. Men väl på polisstationen såg polisen till att få tala med kvinnan i enrum vilket gav henne möjlighet att berätta vad hon utsatts för.

Planer på att spärra in fler

Rättegången mot 38-åringen väntas inledas i Stockholms tingsrätt den 25 januari. Parallellt pågår ytterligare en förundersökning mot mannen.

– Det finns indikationer på att det har funnits andra personer som varit tilltänkta för att låsas in, säger Peter Claeson.

Enligt det rättspsykiatriska utlåtandet har den misstänkte begått gärningen under påverkan av en psykisk störning. Störningen anses dock inte allvarlig, därmed kan han dömas till fängelse vid en fällande dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkare hade kvinna i bunker

Mer i ämnet