Foto: Anders Wiklund / TT

”I många projekt tjänar man mellan en halv miljon och en miljon”

Uppdaterad
Publicerad

När bostadspriserna stiger månad efter månad så väljer köpare att spekulera i bostäder. Flera byggbolag runt om i Stockholm nekar intressenter att boka upp sig på kontrakt, när bolaget misstänker bostadsspekulation.

Den som tecknar ett kontrakt för en nyproducerad lägenhet kan ofta räkna med att göra en rejäl vinst samma dag som tillträdet. Tiden från bokat kontrakt till inflytt i en nyproduktion är ofta mellan ett till två år, och på den tiden har kvadratmeterpriset med all sannolikhet stigit.

– Vi har en ökad andel spekulanter som köper i ren spekulation, de bokar lägenheter men de tillträder aldrig, de säljer direkt. I många projekt tjänar man mellan en halv miljon och en miljon per lägenhet, säger Martin Arkad, vd för fastighetsbolaget Järntorget.

På Skanska bekräftar man bilden.

– Vi har märkt av en ökning av spekulation det senaste året. En del köper bostäder i ett enda syfte, det är att sälja dem före tillträde och tjäna pengar, säger Magnus Lambertsson, försäljningschef på Skanska.

Bostadsmarknaden ser inte ut att mattas av. Enligt Mäklarstatistik har priserna i centrala Stockholm ökat med 19 procent på ett år. Under bara en månad ökade priserna med 3 procent, vilket ger ett kvadratmeterpris på 87897 kronor.

Skanska nekar misstänkt bostadsspekulation

– Det varierar från vecka till vecka, men vi får neka två till tre personer i veckan iallafall, säger Magnus Lambertsson på Skanska.

Hur vet man att köpet är i spekulation?

– Man kanske inte gör några inredningsval, man bryr sig inte om bostaden. Man har ingen ambition att flytta in, eller så har man försökt att teckna sig på fler bostäder på kort tid, då fattar vi misstanke säger Martin Arkad, vd för fastighetsbolaget Järntorget

Skanska tillåter inte visning av den bokade lägenheten innan köparen har fått tillträde, inte heller att sälja ett förhandsavtal.

Men varningar om bostadsbubbla från bland annat Konjunkturinstitutet kan lugna bostadsspekulationen.

– Vi ser att det är ett övergående fenomen. Vi tror att det är färre som har köpt i spekulation i våra nya projekt, uppenbarligen så tror spekulanterna inte på en fortsatt prisuppgång, säger Martin Arkad, vd för fastighetsbolaget Järntorget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.