– Jag vet inte vad jag och min familj ska göra i morgon, säger hyresgästen Dhaef Ellee. Foto: SVT

På tisdag måste de flytta ut

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen hölls en demonstration mot att ett 30-tal barnfamiljer i Tensta tvingas lämna sina bostäder. Familjerna har via Svenska bostäder haft korttidskontrakt på sina lägenheter. De känner sig nu stressade över situationen och många vet inte vart de ska ta vägen.

– Jag trodde att de kanske kunde vänta om man betalar hyran och om man är skötsam. Jag har inte ens börjat packa, säger hyresgästen Fadoma Aboll.

– Jag vet inte vad jag och min familj ska göra i morgon, säger Dhaef Ellee.

Drygt ett hundratal personer samlades vid Tensta centrum på måndagen för att delta i protesten.

Har svårt att hitta bostäder

Det handlar om korttidskontrakt på lägenheter i Tensta. Hyresvärden Svenska bostäder har förlängt kontrakten ett flertal gånger och många familjer har nu bott i lägenheterna i över två år. Men på tisdag måste de alltså flytta.

– De är väldigt oroliga, många har ingenstans att ta vägen och har blivit deprimerade. De måste hitta någon annanstans att bo. Men det är inte lätt, de har de bott här i över två år, de har fått jobb och barnen går i skolan och nu måste de flytta, säger Alex Ngabo från nätverket Voice of Tensta, som nu försöker hjälpa familjerna med bostäder.

Trots att många av familjerna stått flera år i bostadskön hos Svenska bostäder har de haft svårt att hitta nya bostäder på grund av regler för trångboddhet och inkomstkrav.

”En tråkig situation”

På Svenska bostäder menar man att situationen är olycklig men ofrånkomlig. Lägenheterna är en del av deras stora renoveringsprojekt i Järva där över 5.000 lägenheter renoveras.

– Det är klart att det är en tråkig situation, men vi har inte möjligthet att hjälpa dem. Vi kan inte förlänga en gång till. De boende har från början vetat om att det handlar om korttidskontrakt. Vi ville inte att lägenheterna skulle stå tomma och tänkte att de vore bra att erbjuda boende en kortare tid medan de har kvar sina dagar i bostadskön. Men nu måste andra flytta in för att deras lägenheter ska renoveras, säger Anne Kuylenstierna Arnström, kommunikationschef på Svenska bostäder.

Men vad händer på tisdag om familjerna inte flyttat ut, kommer de hamna på gatan?

– Nej, om det mot förmodan skulle var någon som bor kvar så får vi  inleda en dialog med den personen och stadsdelen och se hur vi kan gå vidare, säger Kuylenstierna Arnström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.