”Id-kontroller i t-banan brott mot folkrätten”

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmspolisens sökande i tunnelbanan efter personer som befinner sig i landet utan tillstånd är ett brott mot Europakonventionen, enligt Henrik Bergquist, expert på mänskliga rättigheter.

Det är inte är tillåtet att kontrollera människor utan misstanke om brott, skriver Henrik Bergquist i en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag.

En person som utsatts för polisens kontroller i tunnelbanan kan driva sitt fall hela vägen till Europadomstolen, och Sverige skulle i så fall sannolikt fällas, enligt Berquist.

”Regler och praxis inom folkrätten är därför tydliga: som regel ska staten ha en grundad misstanke om brott för att uppehålla en person. I annat fall är den skyldig att avstå från att inkräkta på den enskildes rätt till skydd för privatlivet, en rättighet föreskriven i artikel 8 i Europakonventionen. Bland annat härav kommer förbudet mot rutinkontroller av id-handlingar på allmän plats”, skriver Henrik Bergquist.

Bergquist menar vidare att ingen ska behöva räkna med att bli tillfrågad om uppehållstillstånd när man reser i tunnelbanan, lika lite som man ska behöva räkna med att en polis kommer fram till en när man sitter på en parkbänk och frågar på måfå om man har begått något brott.

Henrik Bergquist är kansliråd i regeringskansliet och tidigare chef för utrikesdepartementets arbetsgrupp för mänskliga rättigheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.