Nu startar utbildningen som ska göra polisyrket attraktivare

Uppdaterad
Publicerad

Idag invigs den nya polisutbildningen vid Södertörns högskola. De första studenterna var på plats redan igår. Men ännu återstår en del byggande innan all utbildning kan ske på campus.

180 förväntansfulla blivande poliser närvarade idag vid invigningen av den nya polisutbildningen på Södertörns högskola i Flemingsberg. Det var en högtidlig cermoni och talare var bland annat inrikesministern och rikspolischefen.

– Vi är en ny organisation, vi har nya möjligheter och idag så får vi inviga en ny polisutbildning på ett jättespännande ställe, Södertörns högskola. Det är en stor dag, säger Dan Eliasson som är rikspolischef.

– Den nya utbildningen är ett viktigt steg för att göra polisyrket attraktivare och göra poliser attraktivare på den stora arbetsmarknaden, säger Anders Ygeman (S), inrikesminister.

Ser fram emot utbildningen

Och de nyblivna polisstudenterna ser med spänning fram emot den fem terminer långa utbildningen.

– Det är jättespännande, jag har sett fram emot det här hur länge som helst, det har inte varit en dröm så länge men sedan gymnasietiden har jag varit intresserad så det här var ju bara pricken över i:et, säger Julia Kloibhofer.

– Det känns jättebra och jättespännande, jag har velat bli polis sedan jag var liten för att man får vara med och bidra till samhället, hjälpa människor och öka tryggheten, säger Joni Lahdo.

En mer akademisk utbildning

Regeringen beslutade för ett par år sedan att grundutbildningen till polis i Stockholm ska flytta till en högskola, på samma sätt som polisutbildning bedrivs vid Umeå universitet och Linnéuniversitetet.

Den stora skillnaden är att polisutbildningen blir mer akademisk och mer lik en traditionell högskoleutbildning. Och istället för att utbildas på en separat skola kommer de blivande poliserna läsa sida vid sida av bland annat socionomer, pedagoger, sjukvårdare och forskare.

– Jag tror att det här är bra både för Södertörn och för polisen. Eftersom vi har en mångvetenskaplig miljö, vi är väldigt bra på det här med mångkultur, interkulturella frågor och vi har forskning som är väldigt relevant för polisutbildningen och den utvecklingen som man tänker sig av svensk polis, säger Moira von Wright, rektor vid Södertörns högskola.

Nya lokaler för praktisk utbildning

I  takt med att utbildningen på Södertörn växer med nya kullar kommer grundutbildningen på Polishögskolan i Solna fasas ut och de lokalerna kommer främst vara en plats för fortbildning och utvärdering av polisutbildningarna i landet.

Den lägliga placeringen bredvid Södertörns tingsrätt och polis är en av de bidragande faktorerna till att man valde att ha polisutbildningen ute i Flemingsberg. Och högskolan bygger nu lokaler som rymmer de många praktiska moment som ingår i utbildningen.

– Det kommer att finnas skjutbanor och det kommer att finnas övningslokaler för både bankrån och allt vad man kan tänka sig, säger Moira von Wright.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.