Stockholm city drabbat av inbrottsvåg

Uppdaterad
Publicerad

En inbrottsvåg har drabbat centrala Stockholm under de senaste veckorna.

Enligt polisen rör det sig om internationella ligor med ett nytt tillvägagångssätt som härjar.

I en portuppgång på Tulegatan på Norrmalm slog inbrottstjuvar till för några dagar sedan. Fem lägenhetsinnehavare i samma portuppgång drabbades då av inbrott.

– Man gör seriebrott och passar på att ta flera lägenheter på en och samma gång ,säger Peter Enell som är kriminalinspektör på Citypolisen.

–Tjuvarna går in genom brevlådan med en arm och vrider upp låset mekaniskt.

En internationell liga sprängd

Armen är en så kallad låsslunga. För att skydda sig mot den krävs en kåpa på låsvredet som gör att tjuven inte kan fästa låsslungan. Låser man dessutom överlåset blir det mycket svårare för tjuven.

– Under en tiodagarsperiod har det varit 54 bostadsinbrott i city. Det är framförallt Kungsholmen, Vasastan och Östermalm som drabbats, säger Enelll.

Polisen har sprängt en liga på fem personer och de sitter nu häktade. Trots att flera gripits fortsätter inbrotten i oförminskad styrka. Enligt polisen rör det sig om internationella ligor som reser runt i Europa och begår inbrott.

– Det är mycket svårt att uppskatta hur många ligor som huserar i Stockholm men det har inte avtagit nämnvärt sen vi grep de fem som nu sitter häktade, säger Peter Enell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.