Ingen sjukpenning efter sonens död

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter att hennes son avlidit skulle Sofie Karlsson skriva in sig på Arbetsförmedlingen. När hon uteblev drogs sjukpenningen in.

Den 14 april i år dog Sofie Karlssons son Victor i cancer, ett år och sju månader gammal. I och med att Victor dog så upphörde Sofies föräldrapenning från Försäkringskassan. Eftersom Sofie var arbetslös vid tillfället skulle hon enligt Försäkringskassan ha anmält sig på arbetsförmedlingen i Bålsta samma dag som Victor dog – eller senast dagen därpå – för att få sjukpenning de närmaste 14 dagarna.

-Vi hade ingen aning om att reglerna var sådana utan tänkte att man måste ju ha någon karenstid på sig när ens barn går bort. Men nej, det var noll tolerans, säger Sofie Karlsson.

-Livet stannar. Du dör med ditt barn. Den första tiden så är du inte ens människa. Ska man då gå och ställa sig och söka jobb? Den möjligheten finns inte, fortsätter Sofie.

Så någon sjukpenning fick inte Sofie, som överklagade Försäkringskassans beslut till länsrätten.

Fick rätt hos Länsrätten

Länsrätten gav Sofie rätt och menar att det inte kan ha varit lagstiftarens mening att kräva att Sofie i en sådan katastrofsituation omedelbart måste anmäla sig till arbetsförmedlingen. Det måste helt enkelt finnas undantag.

Men det tycker inte Försäkringskassan.

Igår fick Sofie och hennes sambo Peter veta att Försäkringskassan överklagat länsrättens beslut till kammarrätten.

”Är Försäkringskassan rädda?”

-Vad är anledningen? Är Försäkringskassan rädda för att det ska komma ut att de gjort något fel eller att de gjort ett undantag? Är de rädda för att visa att det kanske finns någon medmänsklighet på Försäkringskassan? Den sidan får ingen se, ”Försäkringskassan gör inga undantag, så är det bara”, säger Sofie Karlsson.

-Det är en galen värld, du har inte ens rätt att sörja ditt eget barn i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.