Järfälla gör Igelbäcken till naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Idag klubbar Järfälla kommun beslutet att göra Igelbäcken till naturreservat. Igelbäcken finns i grönområdet Järvakilen och är hem för den sällsynta fisken grönling.

Igelbäcken rinner genom flera kommuner och när Järfälla nu fattar beslut kommer bäcken att vara skyddad längs hela sitt lopp. Bakgrunden till beslutet är bland annat att Järfälla kommun ska bygga ut området kring Barkarbystaden och det kommunala reservatet har därför blivit aktuellt.

– Äntligen, känner jag. Att kommunstyrelsen tar beslut om att påbörja bildandet av ett naturreservat längs Igelbäcken är ett historiskt för Järfälla, säger Aphram Melki (C), kommunalråd och ordförande för Miljö- och bygglovsnämnden i Järfälla.

Groddjur och växter skyddas

Igelbäcken är ett vattendrag som är klassat med god ekologisk och kemisk status. Området är ett viktigt ekologiskt landskapssamband för växter och groddjur inom Järvakilen.

Kommunen skriver att utbyggnad av Barkarbystaden bedöms kunna medföra en risk för betydande miljöpåverkan på Igelbäcken. När Igelbäcken görs till naturreservat innebär det att området skyddas och att vissa åtgärder måste vidtas.

– Jag är oerhört glad och stolt eftersom Igelbäcken har höga naturvärden, säger Aphram Melki (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.