Julia Blomberg satt på ett tåg påväg mot Malmö när elledningen plötsligt föll ner och orsakade kalabalik på perrongen. Foto: Privat

Julia blev vittne till explosionen på tågstationen: ”Som en handgranat”

Uppdaterad
Publicerad

En kontaktledning på Stockholms centralstation föll ner rakt på perrongen. Julia Blomberg, som satt på en vagn precis intill blev vittne till händelsen.

– Det exploderade, nästan som en handgranat. En mamma med två små barn trillade mot marken av smällen och det kom gnistor överallt, säger hon till SVT Nyheter.

Julias Blombergs tåg mot Malmö skulle precis lämna perrongen vid 9.30-tiden när tågresan plötsligt tog en dramatisk vändning. En elledning föll ner på perrongen och exploderade.

– Alla var jättechockade, men ingen verkar ha blivit skadad, säger hon när vi når henne.

Tåget har nu stått på perrongen i över två timmar – och det är fortfarande oklart när tågresan kommer kunna fortsätta mot Malmö.

Uppmanades hålla sig undan från fönster

– Vi får inte lämna tåget. Först sa de att hela tåget var strömförande, då fick vi inte ens lämna våra platser och vi uppmanades att hålla oss borta från fönstren och dörrar, säger hon.

Men trots dramatiken beskriver hon att stämningen på tåget var samlad.

– Det är ganska fuktig och klibbigt på tåget, i övrigt är det väl relativt god stämning. Folk nästan skrattar lite åt det. Men alla som såg smällen tror jag blev väldigt chockade.

Hur påverkar förseningen dig?

– Som tur är har jag semester, så jag har inga direkta planer. Men man hört folk runtom som ringer till sina arbetsgivare och andra.

”Klart att det var obehagligt”

Har ni fått någon information om vad som kommer hända nu?

– De har sagt att de ska bogsera tåget norrut nu för att sedan köra in på ett nytt spår.

Under hela tiden har personalen försökt hålla tågresenärer underrättade om läget.

– Det är klart att det var obehagligt när man inte ens vågar öppna fönstren. Men det är inte så att jag har sett någon som mått dåligt. Vi har fått ganska bra uppdateringar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.