Klart med pengar till unik cancerklinik

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges åtta universitetssjukhus har fått klartecken för finansieringen av den så kallade Skandionkliniken, en ny cancerklinik för protonterapi som ska byggas i Uppsala.

Handelsbanken finansierar investeringarna i den strål- och diagnostikutrustning som ska köpas in, skriver Kommunalförbundet för avancerad strålbehandling i ett pressmeddelande.

”Trots en viss oro och instabilitet på finansmarknaden just nu har Handelsbanken lyckats ro finansieringen i hamn. Vi är mycket nöjda med upplägget och avtalet”, skriver Kommunalförbundets direktör Leif Lyttkens, som också är ytterst ansvarig för den nya kliniken.

Skandionkliniken blir den första i Norden att behandla tumörer med protonstrålning. Cirka 2.000 patienter väntas kunna strålas årligen från och med hösten 2011. Kliniken kostar cirka 800 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.