Kommunal uppges ha spekulerat med 100-tals miljoner kronor i Foto: TT

Kommunal gör miljonförluster på lyxkrogar i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet kommunal gör miljonförluster på att driva krogverksamhet i Stockholm. Det avslöjar Aftonbladet.

– Det handlar ju hela tiden om andras pengar, säger en före detta chef på förbundets krog- och konferensbolag.

Kommunal, LO:s största fackförbund, har hittills gjort förluster på över 320 miljoner kronor på att driva lyxkrogen Metropol Palais i centrala Stockholm och konferensanläggningen Marholmen i Stockholms skärgård. Det avslöjar Aftonbladet.

– Jag blev chockad när jag kom in i organisationen. Jag har sett mycket inom representationsvärlden, men det här var otroligt och det handlar ju hela tiden om andras pengar, säger en före detta chef på förbundets krog- och konferensbolag, till tidningen.

Skandalen inom Kommunal

Kommunal har en halv miljon medlemmar och drar in över en miljard kronor per år i medlemsavgifter. Genom handelsbolaget Lyran har fackförbundet drivit lyxkrogen Palais och den exklusiva konferensanläggningen Marholmen i Stockholms skärgård.

Nakenshow på Metropol Palais

Trots att krogsatsningen gått ekonomiskt dåligt har fackförbundet fortsatt pumpa in pengar – pengar som i slutändan kommer från förbundets medlemmar. Samtidigt har del av pengarna gått till att finansiera styrelseledamöters lyx- och representationsresor.

Aftonbladet avslöjar även att Kommunal dragit in pengar på nakenshow på den egna krogen Metropol Palais. Detta trots att fackförbundet drivit kampanjer om porrfilmsförbud och har etiska regler för att förhindra placering av pengar i företag som förknippas med pornografi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalen inom Kommunal

Mer i ämnet