Kraftig minskning av kustfågel i Stockholms skärgård

Uppdaterad
Publicerad

Ejdern har minskat kraftigt de senaste årtiondena i Stockholms skärgård och i Östersjön. En av de senaste inventeringarna gjorda i Norrtäljes skärgård visar att antalet häckande kustfåglar minskat med hälften från 1975 och framåt.

De senaste årtiondena har ejdern, som varit en av Stockholms skärgårds vanligaste kustfåglar, blivit påtagligt färre. En inventering som gjorts i ett område i Norrtälje kommuns skärgård visar att, framför allt ejdrar, men även andra kustfåglar som svärtan, har minskat drastiskt.

1975 registrerades 2 321 häckande par av 25 arter kustfåglar i området. Vid årets inventering registrerades 1 101 par. År 2002 uppskattades 1 486 ejdrar häcka i området men i år är de bara 412, en nedgång med 72 procent på tolv år.

– Det är en kraftig minskning, säger Mats Thuresson, miljöutredare på Länsstyrelsen i Stockholm, som säger att det går att dra liknande slutsatser för hela Stockholms skärgård och Svealandskusten.

Klimatförändringar

Vad nedgången beror på är svårt att säga men bland de orsaker som listas i en statlig utredning från Miljödepartementet 2012 finns miljögifter, jakt, oljeutsläpp och förändringar i klimatet. Fåglar är ofta skarpa indikationer på miljöförändringar eftersom de befinner sig högst upp i näringskedjan.

– Det vi framförallt har sett är en minskning av musselätande kustfåglar vilket skulle kunna indikera att kvalitén på blåmusslan försämrats. En teori är att det kan ha orsakats av klimatförändringar och att vattnet blivit varmare, säger Mats Thuresson.

Svårt dra slutsatser

Han vill ändå vara försiktig med att dra allt för stora slutsatser.

– Vi vet att det kan finnas stora naturliga variationer i populationer så det är svårt att prata om en trend eller dra några generella slutsatser kring vad minskningen kan bero på.

I maj drar ett nationellt projekt under Naturvårdsverket igång där 200 områden i den svenska skärgården valts ut för inventering av kustfåglar. Något som på sikt skulle kunna ge vetenskapliga trenddata för utvecklingen.

De senaste årtiondena har ejdern minskat kraftigt i Stockholms skärgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.