Polisen ser inte att de senaste dagarnas händelser hör ihop. Foto: SVT

Kriminella bakom bilbränder i Östberga

Uppdaterad
Publicerad

Inatt brann flera bilar i Östberga, polisen tror att det är kriminella som ligger bakom och menar att det inte handlar om någon form av ungdomsupplopp.

På plats i Östeberg träffar vi Ivana Stojanovic, hon är förtvivlad, i natt brann hennes bil upp på parkeringen och det är dessutom andra gången hon drabbas.

– Jag vet inte vad jag ska säga, jag är så besviken. Det är inte första gången, de gör det hela tiden. Det här är vår andra bil som brinner. Jag vet inte vad jag ska säga, säger hon med uppgiven stämma. Polisen måste verkligen göra något.

Det är mycket stilla och lugnt i Östberga på måndag förmiddag, men under söndagsnatten brann flera bilar här. I fredags kväll brann det bilar också i Tensta, och det var stenkastning och upploppsstämning, men inget sådant märktes i Östberga under natten och polisen ser inte alls att händelserna hör ihop.

En reaktion från kriminella

– Vi tror att det är en reaktion på att polisen varit ganska effektiva och jobbat hårt med olika kriminella grupperingar och enskilda i området. Det händer att vi får reaktioner när de upplever att de åker fast allt för mycket, jag tror att det är det som har hänt, säger Kjell Lindgren som är presstalesman hos Stockholmspolisen.

Närpolisen säger också att de inte har haft några som helst indikationer på att något sådant här skulle hända i Östberga.

– Östberga är ett trevligt område, men vi är inte säkra här längre, säger Ivana Stojanovic.

Goda krafter krävs för ett stopp på bilbränder

Det brinner bilar ofta i Stockholmsområdet, vad kan man göra på sikt för att det ska ta slut?

– Det vi ser har effekt är det vi kallar de goda krafterna. Vanliga vuxna på stan. Det har effekt på både kort och lång sikt. Det märktes rätt fort i fredags i Tensta, när frivilligorganisationer och Stockholm stads fältassistenter och vuxna gick ut så fick det effekt. Vi kan inte göra allt, men tillsammans kan man göra mycket, säger Kjell Lindgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.