Kritik mot kurs i sexualfrågor för EU-migranter

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm, Göteborg och Malmö har tillsammans ansökt om EU-bidrag till projektet ”Bättra hälsa”. En del i projektet är att kvinnor som tigger ska erbjudas kurs i egenvård och sexualfrågor, men redan i planeringsstadiet möter kursen kritik.

Enligt DN är planen att EU-migranterna ska få fri hälsokontroll, hygienartiklar och kondomer. Kursen är tänkt att starta först nästa år och förhoppningen är att nå ut till 250 kvinnor och arrangera kurstillfällen två gånger i veckan under en månad.

– Att göra det möjligt för kvinnor att ha kontroll över sin hälsa är avgörande. Jag har talat med Läkare i världen som har en lokal i Stockholm, och jag har sett vidden av problemet vid besök på en klinik i Rumänien som tar emot romska kvinnor. Där handlar det mycket om mödrahälsovård och sexuell rådgivning, de tar emot väldigt unga kvinnor – barn – som inte förstår varför de är gravida, säger vikarierande socialborgarrådet Ewa Larsson (MP) till DN.

Erkänner risker

Men att det finns vissa risker och problem med projektet är städerna tydliga med i sin ansökan till EU. Det gäller bland annat att det kan bli svårt för deltagarna att klara av en läroprocess när grundläggande behov som mat och husrum inte är tillgodosedda. Men också att det finns en risk att man skapar ett projekt som kvinnorna inte deltar i.

– Romerna lever i stora familjer som oftast har ett manligt familjeöverhuvud. Projektet kan lyfta upp patriarkala strukturer. Om kvinnor inte deltar i kursen därför att den som leder gruppen säger ”nej, du får inte” kan vi behöva förstärka uppsökargruppen under en period för att med ökad information och kunskap bryta ett mönster, säger Ewa Larsson.

”Börjar i fel ände”

Men Moderaterna anser att den rödgröna majoriteten börjar i fel ände och att projektet är framhastat.

– I grunden tycker vi att det är jätteviktigt att den här gruppen prioriteras och att förebygga hälsoproblem. Men den här ansökan landar helt fel. Vi ska prioritera akuta insatser här i Stockholm och långsiktiga insatser i hemlandet, det är först när det fungerar som man kan börja titta på andra saker, säger Andrea Ström (M) vice ordförande i socialnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.