Polisen ingriper mot en kurdisk demonstrant utanför Turkiets ambassad i Stockholm. Foto: Kemal Görgü

Kurder anklagar polisen för brutalitet

Uppdaterad
Publicerad

Polisen använde för mycket våld mot de kurdiska demonstranterna menar de demonstranter som SVT pratat med.

– Poliserna på plats var onödigt brutala mot oss, säger Mazlum Alp, en av de kurder som demonstrerade utanför den turkiska ambassaden på torsdagen.

– Vi kom hit och då hade turkiska ambassaden ringt in turkar som skulle motdemonstrera, berättar Mazlum.

Attackerna i Turkiet

Han säger att kurderna på polisens begäran höll sin demonstration vid engelska kyrkan i stället för vid den turkiska ambassaden. Turkarna gjorde enligt Mazlum gjorde de allt för att provocera kurderna.

Pepparsprejade flera

– Till slut kunde några av de unga män som vi hade med oss inte hålla sig lugna längre. Polisen menar att någon av dem kastade en sten men det såg inte jag, säger Mazlum.

– Sen var polisen oerhört brutal, använde pepparsprej och satte sig på en av dem, flera stycken samtidigt.

På andra sidan av gatan står Hammoudi Al-Abdi. Han är 12 år gammal och kommer från Syrien. En av de gripna är hans kusin. Han och hans pappa som är på plats säger att en av deras släktingar dödades av IS förra veckan och att de kom till demonstrationen för att protestera mot den turkiska regimen som de menar samarbetar med IS. Han är förhållandevis samlad trots den dramatik som uppstod.

– Men poliserna tog min kusin och nu undrar jag vad som hände med honom, säger Hammoudi till SVT.

Polisen: ”Vi hade kontroll”

Polisens presstalesperson Lars Byström fanns på plats under kravallerna. Han beklagar att demonstranterna upplever att de blivit utsatta för övervåld.

–Jag vet inte alla detaljer om ingripanden. Känner man att man blivit brutalt behandlad av polisen råder jag dessa personer att anmäla händelsen så får åklagare föra ärendet vidare, säger han.

Känner ni att ni hade kontroll över händelsen?

– Ja absolut, det känner jag

De fyra personer som greps vid kravallerna är nu släppta men är misstänka för bland annat försök till grov misshandel och brott mot ordningslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attackerna i Turkiet

Mer i ämnet